Jakie zioła mieć w kuchni

Wielu ludzi używa świeże zioła w kuchni, dzięki temu dania są zdrowsze i mają bogatszy smak. Zioła doniczkowe dodaje się do sałatek, zup oraz dań mięsnych. Poza tym wiele ziół ma wykorzystanie także w medycynie naturalnej oraz kosmetologii.

Niektóre naturalne kosmetyki mają w składzie tylko zioła i naturalne oleje. Mięta wykorzystywana jest zarówno w ziołolecznictwie - podaje się ją osobom z chorobami układu pokarmowego, pomaga na zgagę i niestrawność wywołaną nadkwasotą żołądka. Jest polecanoraz osobom, które się odchudzają, ponieważ pomaga przyspieszyć metabolizm. Poza tym płukanki z mięty używa się na włosy, kiedy się przetłuszczają albo skóra ma kłopoty z łupieżem. Rozmaryn ma jeszcze szersze przeznaczenie. Wykazuje działanie przeciwbakteryjnie, przeciwalergicznie. Używa się je przeciwwir usowo i jako środek przeciwbólowy przy bólach kostno-stawowych. Niektóre maści na bóle zawierają wyciąg z rozmarynu. Oprócz tego okłady z rozmarynu pomagają zmniejszyć opuchliznę. Rozmaryn ma użycie w profilaktyce nowotworowej, miażdżycowe. Polecany jest również chorym na artretyzm, a także reumatyzm. Często herbatki z rozmarynu poleca się pić osobom z osłabionym organizmem w ramach rekonwalescencji. Zarówno rozmaryn, jak i miętę można hodować na parapecie w kuchni albo w ziołowym ogrodzie na balkonie. Każdy, kto ma dostęp do świeżych listków ziół, może je wykorzystywać do przygotowywania dań w kuchni, herbat ziołowych oraz past, które można używać zamiast aptecznych maści.
Sprawdź również informacje na stronie: szczypiorek w doniczce.